Jak v krizi ochránit zaměstnance před finančním stresem?

Jak v krizi ochránit zaměstnance před finančním stresem?
Publikováno
20.4.2022

Dopady pandemie Covidu-19 na zaměstnance se po téměř roce začínají projevovat v plné míře. Firmy i zaměstnanci čelí největším problémům s cashflow za poslední roky. Mnoho z nich jede nadoraz. Podle průzkumu LMC, který ve vlnách probíhal v loňském roce, přes polovinu lidí čelilo propadu svých příjmů. Některé rodiny přišly jen o jeho část, jiné se ocitly přímo na hraně existenční krize a dluhových pastí.

S tímto vývojem jde ruku v ruce zhoršující se duševní zdraví. Třikrát víc depresí, dvakrát víc úzkostí, závažné psychické stavy, kterými trpí statisíce lidí, říká průzkum. Produktivita práce zaměstnance s duševním onemocněním zásadně klesá. Depresivní člověk promrhá až třetinu pracovní doby. V celkovém součtu tak jen na ušlých mzdových nákladech firmy přicházejí o miliardy korun.

Krize přitom nezasáhla trh práce úplně plošně – nůžky mezi zaměstnanci i firmami se tak rozevírají. Lidé v krizi očekávají podporu, pomoc a ocenění od svého zaměstnavatele více než kdy dříve. Podle průzkumu Advanta z roku 2020 na 70 % českých zaměstnanců očekává pomoc a podporu od svého zaměstnastanvatele v případě, že se dostanou do finančních potíží.

Zaměstnanci jsou mnohem více orientováni na peníze a finanční benefity. Řeší problémy s likviditou a potřebují flexibilní přístup k penězům. Třeba formou častějšího výběru vlastní výplaty. Nejdůležitějším benefitem pro rok 2021 je jistota a stabilita.

Jaké problémy spojené s penězi nejvíce trápí české zaměstnance?

Ilustrační obrázek

Potíže s řízením příjmů a výdajů, týdny do výplaty, které české rodiny musí zvládnout s minimem svého měsíčního příjmu, absence úspor a drahá a nebezpečná řešení v podobě půjček či mikropůjček. To je ve zkratce finanční realita tisíců českých domácností. Situace, kterou navíc umocnila už téměř rok trvající pandemie Covidu-19.

Jakou pomoc čeští zaměstnanci očekávají od svého zaměstnavatele?

Ilustrační obrázek

Nejen z průzkumu vychází, že si lidé si uvědomují, že zadlužování se není řešení. Řada z nich ale nemá na výběr a postupně upadá do dluhových pastí. Situaci pomůže vyřešit Advanto. Co všechno služba umí?

Ilustrační obrázek

Chcete se o Advantu, jeho benefitech pro zaměstnance a zaměstnavatele i fungování v praxi dozvědět více? Stáhněte si Advanto ebook.

Přejít ke stažení e-booku

Co je Advanto?

Advanto je chytrá aplikace, která umožňuje zaměstnancům vybrat si svou výplatu kdykoliv a na pár kliků v mobilu. Firmám pomáhá zlepšovat nábor, snižovat fluktuaci a zvyšovat loajalitu zaměstnanců.

Stáhněte si e-book

O tom, jak Advanto chrání zdraví zaměstnanců a jaké jsou přínosy pro vaši firmu.

Stránky Advanto.cz používají k poskytování svých služeb soubory Cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů Cookies. Více v našich Zásadách ochrany osobních údajů.