Logistické firmy si oblibují výplatu kdykoliv. Pomáhá s náborem i spokojeností pracovníků.

Logistické firmy si oblibují výplatu kdykoliv. Pomáhá s náborem i spokojeností pracovníků.
Publikováno
4.1.2023

Trh práce je stále extrémně konkurenční. V logistice, která z pandemických let vychází spíše jako vítěz, to platí dvojnásob. Pracovníci vědí, že je o ně zájem a pečlivě si vybírají, pro koho chtějí pracovat. Nábor nových kolegů tak bývá drahý a nezřídka se na jednom pracovišti dlouho neohřejí a pokračují jinam. Některé firmy ale našly řešení v (ne)tradičním benefitu.

Stravenky, stravenkový paušál, příspěvky na penzijní či životní pojištění - způsobů, jak firmy snaží lákat nové pracovníky a udržet si je, existuje celá řada. V době přehřátého pracovního trhu a finanční nejistoty ale tyto hojně rozšířené benefity nemusí fungovat.

Začátkem roku 2020 vznikl technologický startup Advanto nabízející dosud nevídanou službu na českém trhu, a to možnost vybrat si část odpracované výplaty kdykoliv během měsíce. Jinými slovy, Advanto nabízí technologii, díky které mohou firmy nechat jen na svých pracovnících, kdy, kolik a kolikrát si přejí dostávat své odpracované peníze na účet, aniž by to mělo jakékoliv nároky na IT nebo účetní oddělení v dané firmě.

Logistická firma Hopi Advanto zavedla letos v červnu. „Cílem bylo zaměstnancům zajistit funkční, uživatelsky přívětivý a administrativně nezatěžující systém záloh na mzdy, který by mohli zaměstnanci využívat v případě nenadálých finančních výdajů, jako je třeba rozbitá lednice, pračka či auto,” říká vedoucí personální agendy Hopi Ľubomír Horník.

Podobnou zkušenost má i společnost Fiege. „Chtěli jsme držet krok s dobou, tzn. místo vyplácení mzdových záloh klasickým složitým způsobem, jsme se rozhodli být pokrokovější a umožnit i tak lidem vybrat si své peníze dříve, než jim dojde výplata na jejich účet. Přeci jen je to bezpečnější způsob než jakákoliv jiná půjčka,” říká Dagmar Pixová, HR manažerka společnosti Fiege.

Pixová dodává, že mezi dalšími důvody zavedení Advanta byla také chuť zatraktivnit nabídku benefitů a poptávka stávajících zaměstnanců po tom, aby se podobný benefit ve firmě zavedl.

Podle HR experta a šéfa Svazu personalistů ČR Petra Otáhala je pochopitelné, že je o výplatu kdykoliv zájem. „Jde o benefit, který přesně odpovídá na nejzákladnější potřebu ohromné skupiny zaměstnanců. A tou je mzda,” říká.

To, že výplata ihned na vyžádání může být z pohledu pracovníka hodnotnější než vyšší odměna jednou za měsíc potvrzuje i odborník na HR Gerhard Knop z Leadership synergy group. „Rychlá odměna dvakrát odměna,” zdůrazňuje.

Advanto začala před nedávnem testovat také společnost Packeta, která stojí za populární logistickou službou Zásilkovna. „Rozhodnutí zavést Advanto ještě uspíšilo zdražování a obecně doba, která ohrožuje finanční stabilitu našeho týmu. Advanto prokazatelně funguje jako velmi dobrý nástroj k získání přehledu nad svými příjmy a výdaji a také jako záchranná síť pro případ, že by někomu těsně před výplatou chyběly peníze,” říká Olga Leharová, Head Of Human Resources Zásilkovny.

 

„Vyšší loajalitu lidí registrujeme napříč firmami, kde Advanto využívají,” říká Fortelný. „Navíc aplikace Advanto, ve které v reálném čase přibývají peníze, které si mohu ihned vyplatit, motivuje k odpracování více hodin, například tím, že se lidé přihlásí na extra směnu” dodává.

„Z vedení firem stále častěji slyšíme, že peníze a rychlý přístup k nim začínají zaměstnanci považovat za nový standard. Naší misí je, aby půjčky do výplaty, nebo obecně nevýhodné a nebezpečné půjčky, zmizely z trhu. Aby lidé vůbec neměli potřebu je využívat,“ uzavírá zakladatel služby Advanto Fortelný.

Co je Advanto?

Advanto je chytrá aplikace, která umožňuje zaměstnancům vybrat si svou výplatu kdykoliv a na pár kliků v mobilu. Firmám pomáhá zlepšovat nábor, snižovat fluktuaci a zvyšovat loajalitu zaměstnanců.

Stáhněte si e-book

O tom, jak Advanto chrání zdraví zaměstnanců a jaké jsou přínosy pro vaši firmu.

Stránky Advanto.cz používají k poskytování svých služeb soubory Cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů Cookies. Více v našich Zásadách ochrany osobních údajů.